Satu Lagi WNI Terancam Hukuman Mati di Malaysia
Metrotvnews.com, Selangor: Kabar warga negara Indonesia yang terancam hukuman mati di Malaysia kembali terbetik, Sabtu (4/9). Kali ini seorang pembantu rumah tangga di Selangor, Malaysia, ditahan polisi. Ia dituding membunuh anak majikannya.
Ialah Rita Rochyati (24), asal Majalengka, Jawa Barat. Sampai hari ini Rita ditahan di Kantor Polisi Wilayah Serdang, Selangor. Miris, Rita disangka membunuh bayi majikannya yang berusia 15 bulan. Rita membantah tuduhan itu.
Rita bercerita kala itu bayi majikannya tak mengeluarkan suara selama dua jam. Lalu Rita menemukan bayi majikannya terjatuh dari tempat tidur. Setelah diperiksa, sang bayi mengalami pendarahan otak. Bayi majikannya tak bisa diselamatkan hingga meninggal dunia.
Lantas majikan Rita menuding dirinya membunuh bayi itu. Limbung, Rita pun melarikan diri. Beberapa hari kemudian, Rita ditangkap polisi. Sebab itu, Satuan Tugas Perlindungan WNI Kedutaan Besar RI berjanji mengupayakan pendampingan terhadap Rita dengan memberi bantuan hukum. (*****)




Kepada para TKI dan TKW sebenarnya jika kalian prihatin dinegara sendiri juga banyak pekerjaan asal ada niat, sebab dinegri kita sangat kaya akan segala hal yang penting Kreatif pribahasa Biarlah Hujan batu asal dienegri sendiri dari pada hujan emas dinegri orng tapi direndahkan martabatnya dan inilah buktinya dimalaisia dg sebutan kalimat INDON.
Kalau memang dia terbukti membunuh maka bunuhlah dia sesuai dengan hukum Qisas dalam islam tetapi kalau tidak terbukti jangan sakiti dia sikitpun. Di Indonesia pakai KUHP (Kasih Uang Habis Perkara)....lolosssssssssssssssss
Kalu niat mau membunuh kenapa tidak majikannya aja yang dibunuh biar sebanding dengan hukuman mati, Azman bangga dengan hukum mati yang diterapkan dinegaranya tetapi satu yang saya bingung dia tetap bangga tabiat yang suka mencuri kecil2an seperti ikan apa dimalaysia mencuri ikan dihukum mati juga kalu benar pantas mencurinya di indonesia biar tidak digantung .............. hu ha. ha.
tolonglah KBRI yg dimalaysia, tengok TKI mu yg disana. bantulah mereka dlm hkm.Malaysia sesuka hatinya membunuh TKI kita
Apa yg berlaku kpd Rita Rochyati sudah takdir tuhan.. biarkan pihak mahkamah tentukan dia bersalah atau tidak.. ini bukan kerana dia WNI atau TKI.. Rita sama macam kita.. dia pun manusia.. tiada siapa pun mahu masuk penjara… sudah takdir tuhan terjadi demikian.. knp Rita tinggalkan kampong halaman nya utk bekerja di Kuala Lumpur.. Itu patut kita sama2 fikirkan.. sama ada dia rela atau terpaksa utk dtg ke Malaysia sbg TKI.. cuma satu harapan saya.. Metro TV biar ikhlas..